Verbindende Communicatie

Verbindende communicatie is een inspirerende, effectieve en overzichtelijke manier van communiceren, die je je met de nodige oefening goed eigen kunt maken. Juist in deze tijd kan deze methode een tegenwicht bieden tegen conflicten en polarisatie.
Verbindende communicatie maakt het mogelijk om tegenstellingen te overbruggen, conflicten vreedzaam op te lossen, en jezelf eerlijk te uiten en daarbij in contact te blijven met de ander.
De termen ‘verbindende communicatie’ en ‘geweldloze communicatie’ verwijzen allebei naar dezelfde methode. Deze is in de vorige eeuw ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. Het is een antwoord op zijn zoektocht hoe je het mededogen in mensen (dat naar zijn en mijn overtuiging in iedereen aanwezig is) kunt stimuleren.

Vier stappen

De methode van de verbindende communicatie kent de volgende stappen:
– waarnemen wat er gebeurt en dit onderscheiden van je gedachtes en oordelen
– herkennen van de gevoelens die de waarneming in jou oproept
– zoeken van de werkelijke oorzaken van je gevoelens in al dan niet vervulde behoeftes
– omzetten van ‘eisende vragen’ in ‘verzoeken’, waarbij je de ander vrij laat.

Het vergt oefening om de verbindende communicatie toe te passen in de praktijk. Daar is het cursusaanbod op gericht. Maar uiteindelijk gaat het niet om de methode zelf: die is een middel om het doel te bereiken. Het gaat om het maken van verbinding met jezelf en de ander. Hoe meer je oefent, hoe losser je komt te staan van de methode en hoe vrijer je je kunt uiten. Je zult zien dat het werkt!

Vrijblijvend gesprek

Ben je benieuwd naar de verbindende communicatie, heb je vragen, neem gerust contact op. In een vrijblijvend gesprek onderzoeken we wat bij je past.

Aanbod

Het samenhangende aanbod van de Bloementuin biedt je de mogelijkheid om de verbindende communicatie te leren kennen en jezelf de ruimte te geven om je verder te ontwikkelen.
Cursussen
Cursussen geef ik in groepen van maximaal acht personen.  Er is keuze uit: 
– een introductiedag
– een basiscursus
– een vervolgcursus
– thema-avonden
Individuele gesprekken
Ook kun je kiezen voor een reeks individuele gesprekken op basis van verbindende communicatie. Dit kan als kennismaking, omdat je een specifieke leervraag hebt of  in aanvulling op de cursussen.